Den intelligente zombies tidsalder

google-glass-zombieVed at måle alle aspekter af vores adfærd vil blandt andet apps og gadgets på vores smart phones ifølge eksperter i løbet af få år radikalt ændre vores måde at leve på. Spørgsmålet er så, om vi bliver bedre i stand til at varetage vores menneskelige behov, eller om vi ender som en flok små-demente robotter.

Den teknologiske udvikling er for alvor ved at tage fart. Ja bevares, den har været i fuld gang igennem de sidste mange år og specielt de seneste to årtier med internettets udbredelse til allemand og senest med udviklingen af smarte telefoner, der gør os i stand til at være online hele døgnet uanset hvor vi befinder os.

Og det er super fedt med kamera, Google-søgninger, sociale medier, GPS-navigation, æggeur og vækkeur, Youtube, videoafspiller og alverdens andet lige ved hånden. Disse ting har gjort vores liv relativt meget lettere på mange måder. Men når vi overlader så mange ting til én lille enhed, eller vælger at lægge vores data ud på store virksomheders servere ude i verden. Så har det en pris.

Tørsten efter nye teknologiske kvantespring stopper dog ikke her. Der forskes på livet løs i teknologiske avancementer og nogle af planerne, sådan groft opsummeret, er:

  • At vi skal gøre brug af flere og flere apps, der ud over at skulle kunne løse flere af vores daglige behov, også “snakker” sammen med andre apps.
  • Data som samles sammen om os af disse apps, vil blive lagret på Internet, hvor de så vil kunne tilgås på kryds og tværs af de forskellige apps og dermed genbruges for at gøre oplevelsen med den enkelte app mere fuldendt.
  • De date der bliver lagt ud omkring os og vores adfærd – altså yderst personlige data omkring vores gøren og laden og ikke mindst vores vaner og vores helbred, vil ud over at kunne benyttes af forskellige apps, også kunne bruges (misbruges om man vil) af forskellige virksomheder til mere målrettet markedsføring imod os.

Ud over at der bliver lagret ret personfølsomme data omkring vores daglige virke og helbred, vil det altså også blive langt nemmere at danne en komplet forbruger-profil af os og efterfølgende manipulere os til at købe varer. Herligt!

Det positive

“Nye biler bliver allerede udstyret med sensorer, så de kan snakke med hinanden og gribe ind, hvis de vurderer, at der er risiko for en ulykke, og de kan gøre det væsentligt hurtigere end mennesker”, siger Daniel Burrus, der er direktør hos den amerikanske virksomhed Burrus Research, som er en af verdens førende konsulentvirksomheder inden for teknologiske trends. Han vurderer, at intelligente biler i en meget nær fremtid vil kunne reducere antallet af bilulykker med 85 pct.

Det er selvfølgelig svært at finde noget direkte negativt at sige om netop denne udmelding.
Lad os så bare håbe at der er taget højde for eventuelle konflikter og software-fejl, der måske i værste fald kan få bilerne til at reagere uhensigtsmæssigt og i sidste ende skabe kollisioner.
Og lad os også håbe, at teknologien ikke med tiden går hen og bliver så stor en sovepude så det ender med at folk der kører rundt i bilerne bare sidder og blunder sig igennem myldretiden ude på motorvejen. Men vi skal selvfølgelig tænke positivt her.

Ud over det skrives der at de mange nye gadgets vil kunne hjælpe os med at overvåge vores personlige helbred og vil være i stand til at fortælle os hvis der er noget galt med os eller om vi mangler noget. Dette kan også sagtens vise sig at være positivt for folk med hjerteproblemer eller diabetis og på den måde er den teknologiske udvikling selvfølgelig kærkommen.

Det mere negative

Som jeg ser det, så er det faktisk overvejende negativt hvis udviklingen fortsætter på denne måde.
Vi kan jo være rationelle og tilvælge de muligheder, som taler netop til os, men problemet er nok, at mange mennesker ikke er i stand til at fravælge mange af de ting når det viser sig at vi kan overlade en masse hverdags ting til vores telefon eller andre apparater i bilen og i hjemmet.
Skræk scenariet er, at vi mere og mere vil komme til at reducere os selv til en form for hjernedøde skabninger, der så længe teknologien tjener os, vil være i stand til at få tingene ordnet og passe på os selv. Men når vi ikke af den ene eller den anden grund har teknologien, vil vi være hjælpeløse.

Ud over det, så er det ingen hemmelighed, at vi allerede nu – hvis vi benytter nogle af de services på Internet, der på overfladen er gratis – afgiver en masse personlig information i form af vaner, daglig adfærd, vores venner og bekendte og ikke mindst, vores præferencer når det handler om varer.

Med en markant udvidelse af arsenalet af apps, der tracker alt hvad vi foretager os og ikke mindst afgiver mere personlig information om eksempelvis vores helbred, vil vi med tiden være endnu nemmere at kategorisere som forbrugere og vil dermed blive endnu nemmere at overtale – manipulere om man vil – til at købe de varer som virksomhederne lancerer.
Og det kan man selvfølgelig mene om hvad man vil og man kan selvfølgelig have den holdning, at man kun køber det man har brug for og ikke lader sig bondefange af markedsføring. Men realiteten er desværre bare en anden.

Når vi med tiden bliver dårligere og dårligere til at lytte til os selv og mærke efter hvordan vi har det – ja, det har vi jo en app der kan klare – er risikoen for at vi bliver langt mere distancerede fra os selv og vores omgivelser desværre også større.

Hvor der indtil nu har været et naturligt fokus på vores krop og dermed også et personligt ansvar for at holde øje, bliver dette ansvar og den naturlige årvågenhed nok med tiden skubbet til side og må afvige for den elektroniske hjerne i vores smart phone og det, at vi overlader alt til teknologien virker meget skræmmende.

Og hvis vi risikerer at miste kontakten til os selv, vores følelser og basale behov. Hvad risikerer vi så at miste i forholdet til andre mennesker?

Emneord:  fokus  livsledelse  refleksion  sundhed  vaner  værdier

 

Ønsker du mere personlig udvikling?

Målet med coaching er at hjælpe dig til at blive klogere på dig selv. Coachingen fokuserer på at øge din selvindsigt igennem refleksion og handling og målet er personlig vækst og udvikling.

Er der områder i dit liv hvor du ønsker at forbedre dig selv, og er du klar over, at det kræver arbejde at udvikle sig som menneske. Så er jeg ret sikker på at jeg kan hjælpe dig.

Jeg tilbyder professionel personlig coaching i Køge-området, til dig der ønsker mere selvindsigt og afklaring, mere selvtillid og bedre selvværd, motivation, mindre stress og positiv forandring.
Kontakt mig og hør nærmere om, hvad jeg kan hjælpe netop dig med.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Personlig udvikling

(Video) Invester i dig selv på alle livsområder

Når reality-tv bliver til virkelighed

Gør religion os til bedre mennesker?

Ting der suger energi og som vi bliver gladere af at give afkald på

Femten provokerende spørgsmål der kan udfordre din livsopfattelse

Du skal gøre hvad jeg siger og ikke hvad jeg gør