Det er ikke vores børn, men vores kultur der er syg

Også til børn kan medicin være på sin plads. Men her bør man være langt mere varsom i det børn er under en langt mere gennemgående udvikling end voksne i de tidlige leveår.Forestil dig en kultur, der påtvinger mennesker nogle rammer, der gør dem ulykkelige og derefter fortæller dem, at de er afvigende og skal tage medicin for at “blive normale”.
Det lyder som ren science fiction, men sker allerede i stor stil omkring os.

I stedet for at ændre på de forhold, der stresser os og gør os ulykkelige, udskriver samfundet antidepressive stoffer til os.
Grundlæggende er antidepressiver ikke andet end en metode til at ændre på et menneskes indre opfattelse af ting i kulturen, som virker forkerte og frastødende, og få dem til at føles mere tålelige. – Theodore J. Kaczynski

Med dette citat er dette blogindlæg skudt i gang. Og det skal lige understreges, at jeg på ingen måde er direkte modstander af antidepressiver, ej heller medicin generelt, der i rigtig mange tilfælde kan være en vigtig del i helbredelsen i et sygdomsforløb, hvad enten der er tale om en fysisk eller en psykisk lidelse.

Det er nok mere måden vi som samfund benytter medicinen. Medicin kan være fantastisk ved for eksempel depression, hvor en person er kommet så langt ned rent mentalt, at det synes umuligt at rejse sig igen. Her vil medicinering være på sin plads i begyndelsen, da medicinen vil kunne give noget mere overskud og måske kan skabe et mere positivt syn på livet. Den vil med andre ord kunne give et rygstød så patienten får mulighed for at trække sig yderligere ud af depressionen.

Problemerne opstår når der ikke er nogen plan ud over at medicinere folk. Det er muligt at der er kommet mere fokus på alternative muligheder indenfor sygdomsbehandling, men indtil for ganske nyligt syntes tankegangen at være, at medicinen ville gøre arbejdet og alt for mange mennesker blev parkeret med deres medicin uden at der blev gjort noget yderligere. Og det har skabt rigtig mange tragiske tilfælde af mennesker, der er blevet mere og mere syge.

Når børn medicineres

Også til børn kan medicin være på sin plads. Men her bør man være langt mere varsom i det børn er under en langt mere gennemgående udvikling end voksne i de tidlige leveår.

Der var, på et tidspunkt i hvert fald, en holdning om at der kom langt flere psykisk syge børn. Jeg vil ikke remse alle diagnoserne op her, men blot konstatere, at der var en diagnose for stort set hvad som helst man kunne forestille sig og hvis et barn (eller voksen for den sags skyld), var bare en smule afvigende i forhold til kurverne for indlæring, udvikling og adfærd, ja så var det nok fordi at barnet mistrivedes og dermed havde en personlighedsforstyrrelse eller en anden form for defekt, der naturligvis så skulle medicineres så barnet kunne indgå på stort set lige fod med alle andre borgere i samfundet.

Der blev ikke skelet til at mennesker og dermed også børn er forskellige, har forskellige behov og ikke nødvendigvis udvikler sig i helt samme tempo.
Der syntes også at være en holdning til at børn i dag var mere skrøbelige end tidligere generationers børn og dermed måtte have særlige behov for hjælp.

Men børn i dag er ikke mere skrøbelige end vi var da vi voksede op. De er født med præcis den samme robusthed.
Men børn i dag har flere aktiviteter, mindre tid til at slappe af og reflektere, keder sig aldrig og lider under langt flere eksterne stimuli og har adgang til langt flere informationer, der får verden til at virke langt mere overfladisk, voldsom og uoverskuelig.

Det er derfor langt sværere for børn i dag at slappe af og finde indre ro.
Vores vigtigste opgave som forældre og som samfund er at sænke farten og lade vores børn trække vejret. Og forsøge at møde dem der hvor de er og ikke der hvor vi gerne vil have dem til at være.

Emneord:  antidepressiva  politik  psykofarmaka  samfund  sygdomme  værdier

 

Psykiatri og medicin bør kun være midlertidig

Der synes at være en udpræget opfattelse i vores samfund om at psykiatrien og den medicin der udskrives til psykiske lidelser, er den eneste gangbare vej hen i mod en bedre tilværelse.

Psykiatrien har helt sikkert sin berretigelse. Og det bør ikke være stigma at modtage hjælp og spise piller for psykiske lidelser.
Men psykiatri og lykkepiller bør være en midlertidig løsning og bør ikke være den eneste vej til en bedre tilværelse.

Den psykiatriske behandling bør altid følges op med handling for igennem handling og ændringer følger mere personlig tilfredshed og livsglæde. Kontakt mig hvis du ønsker hjælp til at komme videre med livet og ændre på nogle af de ting i dit liv der holder dig tilbage.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Psykiatri

Psykofarmaka gør større skade end gavn

Sund kost og motion – Et reelt alternativ til medicin?

Diagnoser på psykiske sygdomme og hvorfor de kan blive en glidebane

Derfor bliver så mange mennesker deprimerede

Depression – Klinisk deprimeret eller “bare” psykisk nede

Depression – Den nye folkesygdom