Endelig ikke-ryger – Tips til omprogrammering af din psyke

Endelig ikke-ryger - Det er muligt at ændre på sine overbevisninger med Kognitiv omstrukturering og visualisering.Det vi ser og hører mest bliver som regel til vores virkelighed.

Vores hjerne er så smart indrettet, at den for at spare energi og ressourcer – læs, gøre hverdagen og virkeligheden nemmere at forstå – lagrer og fortolker informationer, indtryk og opfattelser af os selv og vores verden, på en meget fastsat og firkantet måde.

Hvis du foreksempel altid er blevet fortalt, at du er grim og dum, ja så er din hjerne så “venlig” at holde fast i disse overbevisninger, simpelthen så du kan få mere ro i hovedet og ikke hele tiden bliver tvunget til at revurdere dit verdensbillede.

Smart, men ikke altid lige hensigtsmæssigt hvis vi rent faktisk ønsker at ændre på noget og flytte os som mennesker.

Vi kan ændre på vores opfattelse

Informationer og indtryk flyder altså i nogle rimelig fastsatte baner i vores hjerne.
Og selvom vi er kloge nok til at fortælle os selv at det skal den ikke, så er vores hjerne ikke sådan lige at ændre på, den er som sagt minded på effektivitet og ikke altid hvad der rent faktisk er bedst for os som mennesker.

Men det er som du sikkert er klar over, muligt at ændre på dine overbevisninger. Svært, ja. Men ikke umuligt.
Hvis du altid er blevet fortalt at du er dum, ja så tror du højst sandsynligt på dette. Og hvis du er blevet fortalt at du ikke kan finde ud af noget, ja så kan du højst sandsynligt, ifølge dig selv, ikke finde ud af noget og du kludrer per automatik i de ting du giver dig i kast med at løse.

Din hjerne er din tro væbner og den skal nok sørge for at du “lykkes” med at være uduelig hvis det er det du er blevet fortalt og selv tror på.

Men hvis det er muligt for vores hjerne at lave såkaldte kognitive skemaer for hvor uduelige vi er, så er det heldigvis også muligt for den at lave nye kognitive skemaer, der fortæller os noget andet.
Dette sker som skrevet ved at vi præsenterer den for et andet budskab gentagne gange.

Kognitiv omstrukturering og visualisering

Kognitiv omstrukturering kan foregå på rigtig mange måder. Et eksempel kunne være såkaldte selvbekræftelser (affirmations), hvor du dagligt fortæller dig selv at du er god nok – at du foreksempel er god til det du laver.

Det er en længere proces, men det virker hvis det gentages ofte nok og ikke mindst bakkes op af mindre succeser.

Visualisering dækker over noget visuelt og her er der tale om at ændre på nogle billeder.
Nu har jeg valgt rygning som det overordnede tema for indlægget her og i dette tilfælde vil der altså være tale om at vi skal ændre på nogle selvbilleder omkring os selv som rygere – eller generelt som menneske.

Èn måde at gøre dette på kunne være rent faktisk at ændre på nogle vaner – spise mere sundt, få mere frisk luft og motion og måske sætte sig ned og prøve at forestille sig selv uden en cigaret i hånden til sociale arrangementer.

Noget andet du kan gøre – uanset om vi snakker rygning eller noget andet du ønsker at ændre på – er at du kan hænge små sedler og billeder med budskaber op rundt omkring hvor du er sikker på at se dem i din dagligdag.

Du kan også forsøge at vende situationen på hovedet hver gang du bumper ind i det gamle mønster, når du får lyst til en smøg foreksempel, og sige til dig selv, “jeg er IKKE-ryger”.

Din hjerne er doven – men kan omprogrammeres

Vores hjerne er super intelligent. Men også doven og derfor arbejder den på en måde, hvormed de ting den oplever kategoriseres på en meget firkantet måde så den ikke skal bruge for mange ressourcer på at gentænke tingene når den har brug for at vise os hvordan vores verden nu engang ser ud.

Det er både godt, men også skidt i den forstand, at vi mange gange bliver utrolig låst i den måde vi opfatter verden omkring os på, men også får utrolig svært ved at ændre på vores eget syn på os selv og de ting vi synes mindre godt om og som nogle gange er direkte skadelige for os.

Heldigvis kan vi med lidt god vilje og en del arbejde, rent faktisk omstrukturere den måde data bliver ført rundt på i vores hjerne og dermed kan vi ændre på måden hvorpå vi anskuer et givent problem.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med dit rygestop.

Emneord:  motion  motivation  rygestop

 

Ønsker du personlig coaching?

Målet med coaching er at hjælpe dig til at blive klogere på dig selv. Coachingen fokuserer på at øge din selvindsigt igennem refleksion og handling og målet er personlig vækst.

Er der områder i dit liv hvor du ønsker at forbedre dig selv, og er du klar over, at det kræver arbejde at udvikle sig som menneske. Så er jeg ret sikker på at jeg kan hjælpe dig.

Jeg tilbyder professionel personlig coaching i Køge-området, til dig der ønsker mere selvindsigt og afklaring, mere selvtillid og bedre selvværd, motivation, mindre stress og positiv forandring.
Kontakt mig og hør nærmere om, hvad jeg kan hjælpe netop dig med.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Coaching

Nyhed – Langdistance-coaching

Bestem din retning med coachende spørgsmål

Jeg ønsker resultater, men jeg mangler potentiale

Sådan stiller du dig selv de rigtige spørgsmål

Din tilgang til livet har stor betydning

Provokerende spørgsmål til selvrefleksion