Er glasset halvtomt eller halvfuldt?

Optimisme er vejen frem, men mange mennesker vælger ubevidst at se pessimistisk på livet. Det kræver arbejde at blive mere optimistisk og positiv hvis du først er begyndt at leve dit liv med pessimisme.De fleste af os er godt klar over, at den bedste tilgang er en optimistisk og positiv tilgang. Alligevel er mange mennesker pessimister.

Hvis du kommer fem minutter for sent hjem og dermed ikke når at se starten af din yndlingsserie i tv, bruger du så tid på at ærgre dig over at du ikke så de første tre minutter (pessimist), eller glæder du dig over at du får mulighed for at se de sidste syvogtyve (optimist)?

Hvis du ikke lige når bussen og ellers er i nogenlunde god tid og vejret er godt, lader du dig så påvirke negativt af at din plan ikke lige holder (pessimist), eller vælger du at nyde de ekstra ti minutter i det gode vejr (optimist)?

Føler du dig skuffet hvis dit yndlingshold i fodbold er bagud med tre mål og kun opnår uafgjort i en kamp de burde have vundet (pessimist)? Eller glæder du dig over at de trods alt kom ind i kampen og fik kæmpet sig til det ene point (optimist)?

Ovenstående er helt banale dagligdags eksempler på to måder at anskue en situation, enten negativt eller positivt (pessimistisk eller optimistisk om man vil), og vi kan nok ikke se os fri for, i visse tilfælde eller perioder i vores liv, at have den mere negative tilgang.

Det afhænger jo meget af hvor vi står rent følelsesmæssigt i netop en given situation, hvor andre faktorer som stress og andre dagligdags problemer har en indflydelse på hvordan vi opfatter os selv og det vi kommer ud for.

Jeg tror at det er meget naturligt – og ikke mindst befriende – at skyde skylden for en dårlig dag på noget, vi ikke selv lige er herre over. Og dermed fjerne fokus fra de ting vi måske selv kunne have gjort for at gøre den fuldendt.

Men det bliver et problem for os, hvis vi lever et liv, hvor vi konstant og hele tiden anskuer en situation med pessimisme. Eller for den sags skyld, ikke er i stand til at se noget positivt i noget.

De fleste af os er godt klar over, at den bedste tilgang til andre mennesker er en optimistisk og positiv tilgang. Hvis vi vil opnå noget eller ønsker at styrke eller motivere et andet menneske, så er vi godt klar over at vi kommer længst med at henvende os på en positiv måde, der får den anden til at føle noget positivt.

En venlig bemærkning eller et smil, et positivt klap på skulderen krydret med et kompliment eller fremhævelse af en god egenskab hvis den anden er deprimeret er jo med til at flytte fokus fra det negative og skabe optimisme. Og det er samme princip når det gælder os selv og den måde vi vælger at anskue tingene og os selv på.

Sæt fokus på det positive og bliv mere lykkelig

Som skrevet i indledningen så tror jeg ikke at der er mange mennesker, der kan se sig helt fri for at være lidt pessimistiske til tider. Det er noget jeg selv er blevet opmærksom på i mit eget liv og jeg forsøger såvidt muligt at huske mig selv på at jeg skal fokusere på de ting, der rent faktisk er gode og lykkes for mig.

Det er som regel nemmere når tingene kører på skinner, men jeg oplever så også, eller det er måske bare en følelse, at tingene kører bedre når jeg har en mere optimistisk tilgang. Det handler om at forsøge at værdsætte de positive ting, som vi måske tager for givet. “Lidt” har også ret i denne sammenhæng.

Det er mange gange når vi HAR overskuddet til at tænke optimistisk, at vi skal huske at gøre det. Måske er det lidt ligesom at lægge lidt ekstra til side når vi har økonomisk overskud så vi har lidt at tage af når vi får mindre udbetalt en måned.

Jeg vil mene, at der i de fleste menneskers liv altid vil være noget der er positivt. Jeg tror bare at vi mange gange forventer at det hele skal være nemt og bekvemt. At det skal gå os på en bestemt måde og hvis det ikke lige går sådan, så er tendensen at det er negativt for os.
Det handler altså ikke så meget om en given situation, men mere om vores egne forventninger til den.

Vi hengiver os mange gange til de idealer vi bliver præsenteret for i tv og på film og har svært ved at acceptere os selv som vi er.

Vi fokuserer på vores mangler frem for på vores styrker og det vi har og glemmer at sætte pris på disse ting.

Vi går og venter på det store gennembrud – at lykken smiler til os. At vi opnår vores mål og drømme. Så vi kan forblive lykkelige.

Men måske glemmer vi bare at være lykkelige over det vi nu engang har og de ting vi kan. At fokusere på det positive og blive optimister med en grundlæggende lykke som den der nu engang er mulig at opnå. En generel tilfredshed med et liv der indeholder visse udsving.

“People are just as happy as they make up their minds to be” – Abraham Lincoln

“A pessimist sees the difficulty in evry opportunity; an optimist sees the opportunity in evry difficulty” – Winston Churchill

Emneord:  lykke  stress  succes

 

Føler du dig stresset?

Jeg er uddannet stresscoach og tilbyder professionel stresscoaching til dig, der gerne vil bekæmpe din stress og blive stressfri igen.

Når stressen sætter ind i begyndelsen, skal der ikke nødvendigvis ret meget til for at stoppe den igen. Men stress bør tages alvorligt og du bør handle på det, hvis du går og føler dig stresset og mismodig.

Med stress coaching kan vi stoppe op og skabe det nødvendige overblik, der gør at du får kigget på dig selv og de ting, der skaber stress i dit liv.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Stress

Forskellige symptomer på stress

Hvorfor får nogen stress?

Hvad er stress egentlig for en størrelse?

(Video) Brug tid i naturen hvis du føler dig stresset

Stress er en sand dræber

Er motion usundt når man har stress?