Er motion usundt når man har stress?

Stress - Kan man blive mere stresset hvis man dyrker motion når man i forvejen lider af stress?Der er ingen tvivl om at motion og fysisk aktivitet er rigtig godt for mange ting.
Men kan motion virkelig være direkte skadeligt hvis man i forvejen lider af stress?

Baggrunden for at skrive dette indlæg skal findes i en kronik som jeg faldt over forleden dag. Kronikken, med overskriften “Motion mod stress er katastrofalt”, kan læses her.

Forfatterne, der arbejder med stress-ramte mennesker og har gjort det til deres mærkesag at tale disse menneskers sag imod systemet (læs jobcentrene), argumenterer for, at stress-ramte mennesker i forvejen har en overproduktion af stress-hormoner såsom adrenalin og kortisol i kroppen – hormoner som frigives naturligt af kroppen ved fysisk belastning – og derfor er i ekstra stor fare for at forværre tilstanden og udvikle mere kronisk stress.

Der er ingen tvivl om at forfatterne til kronikken har en bred viden og ikke mindst stor erfaring med arbejdet med stressede mennesker og der er også en klar pointe i kronikken omkring, at mennesker der har stress ikke skal udsættes yderligere for stressede situationer under deres sygefravær.

Jeg synes dog stadig at argumentationen for at mennesker med stress ikke bør belaste sig fysisk er en smule tynd.
Der er ingen tvivl om at der bør sættes yderst lempelige krav til den motion som disse mennesker skal “tvinges til” at udføre. Men at der ligefrem argumenteres for at det er forkert at sætte nogle forventninger op om at man gerne vil have at folk med stress yder en minimal indsats for at komme sig, mener jeg måske er forkert.

Specielt når argumenterne går på at det skulle være skadeligt når kroppen frigiver de føromtalte stress-hormoner, der forværrer tilstanden. Og ydermere lyder “En klient besvimede fx på løbebåndet, og kom først til sig selv ti minutter senere. Dette er desværre mere reglen end undtagelsen, hvilket er konsekvensen af en helt forkert rådgivning”.

For det første har jeg lidt svært ved at tro på, at det skulle være mere reglen end undtagelsen, at folk med stress, der bliver sat til at dyrke fitness, skulle falde bevidstløse om.
For det andet tyder et sådant tilfælde ganske rigtig på at der har været for dårlig rådgivning, men også på at denne person har grebet sin træning helt forkert an.

Kunne det tænkes at det har rod i samme problemstilling? Nemlig at lige netop dette menneske stiller alt for høje krav til sig selv, uanset om det er på arbejdsmarkedet eller i fitness-centeret og at netop dette er hele problemet og baggrunden for at personen endte op med stress?

Når det er sagt, så synes jeg i hvert fald at det er en interessant problemstilling og jeg er faktisk enig i, at det kan være et problem at sætte krav til folk med stress om at de skal møde op i et fitness-center x-antal timer hver uge.
Men problemet for mig at se er snarere, at man forventer at stressede mennesker skal møde op i miljøer med mange mennesker og megen aktivitet.
Det mener jeg må være den allermest stressende faktor for disse mennesker og ikke at de bliver sat til at dyrke deres krop.

For når alt kommer til alt, så er der efterhånden så meget dokumentation for, at motion har så uendeligt mange gavnlige effekter for os som mennesker – som forfatterne til kronikken ganske rigtigt også pointerer.

Og der er faktisk også gavnlige effekter på stress ved at dyrke motion. Det er nok også baggrunden for at selv Stress Foreningen på deres egen hjemmeside anbefaler motion som led i behandlingen af stress.

Og det er ligeledes dokumenteret, at de førnævnte stress-hormoner som adrenalin og kortisol, rent faktisk bliver reduceret – måske først efterfølgende – i kroppen, som i sig selv jo er et rigtig godt argument for at komme ud og røre sig mere når man har fået konstateret stress og må formodes at have højere nivauer af disse hormoner.

Men motionen skal naturligvis udføres indenfor nogle rammer, hvor den er moderat og ikke konkurrencepræget og skal ske i det tempo som den stressede kan holde til. Uden at få stress.

Emneord:  motion  stress

 

Føler du dig stresset?

Jeg er uddannet stresscoach og tilbyder professionel stresscoaching til dig, der gerne vil bekæmpe din stress og blive stressfri igen.

Når stressen sætter ind i begyndelsen, skal der ikke nødvendigvis ret meget til for at stoppe den igen. Men stress bør tages alvorligt og du bør handle på det, hvis du går og føler dig stresset og mismodig.

Med stress coaching kan vi stoppe op og skabe det nødvendige overblik, der gør at du får kigget på dig selv og de ting, der skaber stress i dit liv.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Stress

Forskellige symptomer på stress

Hvorfor får nogen stress?

Hvad er stress egentlig for en størrelse?

(Video) Brug tid i naturen hvis du føler dig stresset

Stress er en sand dræber

Bliv bedre til at værdsætte det du allerede har