Føler du dig ofte bedømt af andre?

thoughtfulDet er en menneskelig tendens, at vi opfatter os selv som det store midtpunkt i verden og at alt omkring os er en del af vores eget lille teaterstykke, hvor vi selv spiller den dominerende hovedrolle.
Det er jo ikke så mærkeligt når alt vi opfatter sker igennem vores egne sanser og vi anskuer alt omkring os som var det en film set fra netop vores perspektiv, hvor vi selv er det absolutte midtpunkt. Vi er sammen med os selv 24/7/365/xx og er bekendt med alle detaljer om os selv, hvor vores omgivelser kun er i vores bevidsthed mens de glider forbi vores vej.

Det er i sig selv ikke negativt at have en følelse af at være det absolutte midtpunkt, men hvis det medfører at du ubevidst bliver underlagt en følelse af, at du konstant er til eksamen og at alle andre mennesker vurderer dine handlinger, dit udseende og dit valg af tøjstil, så kan det være med til at skabe unødig stress i dit liv.

De andre har travlt med sig selv

Måske har du prøvet at sige noget i en forsamling, hvor det der kom ud af din mund ikke ligefrem var det samme som det du oprindeligt havde tænkt dig. Måske fik det de andre til at bryde ud i latter og da det ikke lige var det du havde håbet at opnå med din meget gennemtænkte tale til folket, kan det være at du i stedet følte dig dum og tåbelig. Det var jo DIN chance for at høste anerkendelse og beundring, DIT øjeblik i din helt egen film om netop DIT liv.
Hvis du derimod havde held med at udtrykke dig og du kunne mærke at dine omgivelser reagerede med anerkendelse i forhold til det du sagde, at du virkede klog og velovervejet, ja så var det højst sandsynligt med til at bygge dig lidt mere op som menneske. Måske følte du endda at din anseelse i de andres øjne blev højnet.

Hvis vi opdager at andre laver en fejl, så registrerer vi det og glemmer det hurtigt igen. Vi bedømmer i de fleste tilfælde andre mennesker på et mere bredt grundlag og ikke på deres seneste handlinger. Vi har jo travlt med at spille os selv i vores egen lille film om vores liv og hvad der kom ind som en umiddelbar distraktion, bliver hurtigt skubbet til side så vi kan forholde os til det væsentligste, os selv og vores egne tanker og handlinger.

Men hvis vi selv laver en fejl foran andre har vi mange gange en tendens til at tro, at den er med til at definere os i andres øjne. At vi skal lave noget godt for at udligne det negative eller for at komme op over stregen igen. At netop denne fejltagelse er med til at definere os på en negativ måde som menneske, eller at den trækker ned i vores samlede regnskab i andres bevidsthed.
Da vi omgås os selv og har gjort det lige så længe vi kan huske, har vi jo adgang til alle de dumheder og fejltrin som vi har lavet igennem tiden. Og vi skal nok sørge for at huske os selv på dem. Men det vigtige her er, at dette lager af informationer har de andre ikke adgang til. Og ville formentlig ikke kunne bruge det til noget alligevel. Og hvorfor skulle de?

Lev dit eget liv

Ud over at det i sidste ende kan komme til at begrænse os, idet vi bliver meget mere selvkritiske og måske bange for at udfolde os af frygt for at vi dummer os eller tager os dårligt ud i andres øjne. Så betyder det også at vi ikke giver os selv lov til at være os selv på godt og ondt og i stedet begynder at kopiere andre for at være sikre på at vi er “rigtige” og opfører os som andre forventer af os.

Men hvis vi konstant spejler os i andre menneskers udseende, væremåde og formåen og forsøger at være det samme eller mere end dem, så forsøger vi jo faktisk at leve DERES liv, i stedet for vores eget.
Hvis vi hele tiden forsøger at leve op til nogle idealer, som vi tror vores omgivelser forventer vi skal leve efter for at være gode nok, så glemmer vi os selv på vejen.
Mange opgiver helt at forfølge deres mål fordi det føles uoverskueligt at nå de idealer de har opsat for sig selv og vælger i stedet at gøre som de fleste andre, det er jo rart og trygt og på ingen måde konfliktfyldt.

Vi skal igennem hele livet stræbe efter at forbedre os som mennesker, men ikke på bekostning af os selv for at gøre andre tilfredse og for at nå standarder, der er opsat af andre.
Vi skal forbedre det vi nu engang ER og gøre det i forhold til os selv på det stadie vi nu engang selv er i vores eget liv. I stedet for at stræbe efter at blive den bedste blandt alle. Så skal vi stræbe efter at blive den bedste… version af os selv.

Og så skal vi indse, at nok er vi midtpunktet i vores egen lille film, men i alle andres film er vi bare en statist, der uanset hvad vi siger og gør, om det er godt eller mindre godt, er væk lige så hurtigt som vi kom ind. Her er det nemlig det andet menneske der er hovedrolleindehaver og har travlt med at bedømme sig selv og sine handlinger. Og tage sig bedst muligt ud i forhold til os andre.
Så når alt kommer til alt, så er spørgsmålet om vi vil nøjes med at have hovedrollen i vores egen lille film. Eller om vi også vil tage ansvaret som instruktør.

Emneord:  stress  værdier

 

Ønsker du bedre selvværd og mere selvtillid?

Personligt coaching-forløb til behandling af lavt selvværd og dårlig selvtillid. Sammen med en personlig coach får du mulighed for at arbejde med dig selv og dit selvværd igennem øvelser og udfordringer så du ender med at få en langt bedre selvtillid og tro på dig selv.

Mangler du lige det sidste mod til at turde tale i større forsamlinger? Eller har du svært ved at sige hvad du virkeligt mener? Måske har du svært ved at sige fra og mangler fokus på dine egne behov.

Hvis du har dårligt selvværd eller en ringe selvtillid, så er du i fare for at leve et meget begrænset liv.
Kontakt mig så jeg kan hjælpe dig med at få en større selvtillid og et bedre selvværd så du kan leve det liv som du fortjener. Et liv på DINE præmisser.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Selvtillid og selvværd

Du skriver selv din historie – sørg for at den bliver opløftende og positiv

(Video) 7 tips til opbygning af et stærkt selvværd

Din identitet er ikke andet end din evaluering af de handlinger du foretager dig

Er du flink eller rar?

(Video) Træd ind i din vækstzone fremfor at forlade din komfortzone

(Video) Glem alt om selvværd og fokuser på mere selvrespekt