Forskellige grunde til at vi mennesker giver op

challengedDet er nu lige lidt over et halvt år siden mange af os sad og lavede et nytårsfortsæt for det kommende 2016.
Statistisk set er risikoen for at dette nytårsfortsæt er gået i vasken allerede for flere måneder siden rimeligt stor.

Herunder er listet en masse forskellige grunde til hvorfor vi mennesker vælger at opgive i forsøget på at opnå vores målsætninger og i mange tilfælde vælger at vende tilbage til vores udgangspunkt.

Der kan naturligvis være rigtig mange gode grunde til hvorfor en given aktivitet stoppes eller sættes på standby, men i mange tilfælde vil det hvis vi kigger lidt kritisk på tingene, falde ind under én eller flere af nedenstående punkter.

1. Vi forventer hurtige resultater
Det er bestemt ikke tilfældigt, at markedet for “de nemme løsninger” bugner med tilbud om en hurtig forvandling fra overvægtig til åleslank, eller rynket som en rygeost til blank og glat som en baby-bagdel.
Vi mennesker hungrer efter hurtige løsninger, hvor vi kan opnå det vi drømmer om med den mindst mulige indsats.
Det er med andre ord nemt at sætte sig op til en forandring, men langt sværere at holde fast når vi indser, at forandringerne ikke kommer uden en stor arbejdsindsats.

2. Vi stopper med at tro på sig selv
Når vi vælger at hellige os en sag og starter op med at forfølge en given målsætning, så vil vi i de fleste tilfælde, ret hurtigt, se en fremgang. Det kunne eksempelvis være i forbindelse med noget styrketræning, hvor vi relativt hurtigt i et træningsforløb går fra næsten ingen styrke til en relativt stor styrkeforøgelse fordi vi simpelthen har presset kroppen og gået fra ingenting og trods alt oplever at kroppen tilpasser sig til den nye belastning.

Når vi er kommet igennem den første fase og kroppen har tilpasset sig den nye belastning og har lagt lidt ekstra muskler på kadaveret, vil vi højst sandsynligt enten komme ind i en periode hvor vi oplever nogle skader grundet den ekstra belastning vi påfører vores krop, eller en stagnation af vores fremgang og i begge tilfælde vil mange af os føle det uoverskueligt og måske stoppe med at tro på os selv.

Dette er et tænkt eksempel og det kunne være alt muligt andet end styrketræning. Pointen er, at vi simpelthen stopper med at tro på os selv når vi når et punkt hvor vi føler vi møder lidt ekstra modgang.

3. Vi hænger fast i fortidens fejltagelser
Denne her er én af grundene til, at mange af os aldrig kommer rigtigt i gang med mange af de ting vi inderst inde gerne vil gøre eller som vi føler vi burde starte på.
Hvis vi én gang har skabt et bestemt billede af os selv, kan det være meget svært at ændre på dette og det kan i sidste ende betyde, at vi enten aldrig får taget fat på eksempelvis at dyrke mere motion, eller også kan det betyde, at vi lynhurtigt finder en passende undskyldning for at stoppe aktiviteten igen.

4. Vi fokuserer mere på fejltagelser end fremgang
Vi kan have nok så mange mindre succeser, men hvis glasset altid er halvt tomt fremfor halv fyldt, så kan det være svært at opretholde gejsten og komme i mål.

5. Vi frygter fremtiden og modsætter os forandring
En frygt for den uvished som fremtiden unægteligt giver kan udmønte sig i en apatisk livsholdning, hvor det at skulle sætte os op til at skabe noget eller at yde noget for vores eget bedste, virker både uoverskueligt og som noget ligegyldigt.
Mennesker med en holdning til, at retningen i livet enten er forudbestemt eller dikteret af andre, vil mange gange være mindre omstillingsparate og mindre villige til at yde en ekstra indsats for at skabe bedre rammer for sig selv på længere sigt og vil i stedet klynge sig til det kendte, der ikke nødvendigvis behøver at være godt, men stadig giver en tryghed i modsætning til det ukendte som vil komme hvis der ændres for meget på tingene.

6. Vi mangler selvtillid og tillægger andre mennesker eller eksterne faktorer for stor betydning
Hvis vi ikke tror nok på os selv og det vi er i stand til at udrette, og i stedet tillægger andre menneskers indgreb i vores liv for stor betydning for udfaldet, vil vi som nævnt i punkt 5 have en langt større udfordring med at fastholde et fokus og kæmpe os igennem når tingene begynder at blive svære.

7. Vi føler os berettigede til goder eller andre menneskers hjælp og stopper derfor arbejdet og afventer
Det kan være at vi starter med at skabe forandringerne selv, men hvis vi har en holdning til, at vi på den ene eller anden måde er berettigede til andre menneskers hjælp når det bliver svært, og ikke får denne hjælp når vi forventer den, ja så er det nemmeste at sætte os tilbage og afvente redningen i stedet for at smøge ærmerne op og kæmpe for en given sag.

8. Vores frygt for at fejle er større end vores lyst til succes – For meget at miste
I mange tilfælde så har vi det jo egentligt meget godt som vi har det og det ville da være fint med et større økonomisk råderum eller en mere trimmet overkrop, men det at skulle springe ud i en given udfordring med begge ben og give sig fuldt ud for at opnå et givent resultat – det kunne eksempelvis være at sige jobbet op og starte egen virksomhed, eller at melde ud til alle at vi nu satser på sixpack’en inden sommer – gør mange gange, at vi foretrækker det sikre og det vi kender i forvejen, selvom alternativet ville kunne give os langt mere og i sidste ende ville gøre os langt gladere på længere sigt.

9. Vi er slet og ret bange for at få succes
Hvorfor skulle vi være bange for at opnå succes?
Det kan lyde mærkeligt for hvem vil ikke gerne have succes. Men ja, mange af os er rent faktisk bange for at opnå de ting vi inderst inde går og drømmer om. For hvad vil det så betyde for den person vi er og den måde vi bliver opfattet på af andre? Hvad vil det betyde for os i form af ekstra ansvar og pligter?

Tanken om at vi pludseligt skal til at agere forbillede for andre eller at det bliver forventet at vi gør en ekstra indsats eller skaber noget større hver gang vi forsøger at lave noget nyt kan mange gange få os til at vende tilbage til status quo og slå os til tåls med det vi er og hvad vi har.

10. Vi glemmer at visualisere hvad vi ønsker, som gør selve opgaven sværere at måle på
Det er ikke nok at vi ønsker at være rige. Vi bliver også nødt til at prøve at forestille os hvad de ekstra penge vil kunne gøre for os.
Alt for mange gange siger vi at vi ville ønske at vi vandt i Lotto så vi kunne købe os et stort hus og en lækker bil. Men vi glemmer bare at se for os hvordan det ville være at sidde i haven i vores nye hus mens vi griller vores bøffer og sopper i swimming poolen og kører på ferie i vores nye bil.

Det er visualiseringen af målet, der i sidste ende skaber det “hvorfor”, der gør at vi har noget at opnå og noget vi kan begynde at lave en egentlig plan udfra.

11. Vi går for hårdt ind i arbejdet og brænder hurtigt ud
Entusiasme er rigtigt godt, men hvis vi går for hårdt til den uden at have fokus på at vi skal hvile os og samle kræfter, så kan projektet meget vel være fejlet før vi kommer rigtigt i gang.

12. Vi opfatter den modgang og de problemer der opstår som værende unikke for os og dermed ikke til at overvinde eller løse
I rigtig mange tilfælde vil et givent problem være universelt og altså noget som en masse andre mennesker har oplevet før os.
Hvis vi render ind i skader når vi begynder at træne til en marathon, så er chancen for at mange andre har oplevet det samme og kan og vil øse ud af deres erfaringer ret store.

Specielt i en tid hvor vi har adgang til et hav af hjemmesider, der dækker stort set alle emner og aspekter af livet, er der gode muligheder for at indsamle værdifuld viden omkring hvordan andre har løst en given problemstilling og har opnået et givent mål.

13. Vi ser en given fejltagelse som et signal til at stoppe og vende om
Se hvad jeg sagde, jeg ER talentløs og de smerter jeg oplever i mine ben er jo netop fordi jeg har svage ben fra naturens side. Jeg kan lige så godt vende om og fortsætte hvor jeg slap med at spille FIFA og slappe af hjemme i sofaen.

14. Vi har ondt af os selv
Jævnføre punkt 7, 12 og 13.

Emneord:  fokus  komfortzone  livsledelse  målsætning  mindset  succes

 

Ønsker du personlig coaching?

Målet med coaching er at hjælpe dig til at blive klogere på dig selv. Coachingen fokuserer på at øge din selvindsigt igennem refleksion og handling og målet er personlig vækst.

Er der områder i dit liv hvor du ønsker at forbedre dig selv, og er du klar over, at det kræver arbejde at udvikle sig som menneske. Så er jeg ret sikker på at jeg kan hjælpe dig.

Jeg tilbyder professionel personlig coaching i Køge-området, til dig der ønsker mere selvindsigt og afklaring, mere selvtillid og bedre selvværd, motivation, mindre stress og positiv forandring.
Kontakt mig og hør nærmere om, hvad jeg kan hjælpe netop dig med.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Coaching

Nyhed – Langdistance-coaching

Bestem din retning med coachende spørgsmål

Jeg ønsker resultater, men jeg mangler potentiale

Sådan stiller du dig selv de rigtige spørgsmål

Din tilgang til livet har stor betydning

Provokerende spørgsmål til selvrefleksion