Når reality-tv bliver til virkelighed

Jo, vi kan skam lære meget om vores medmennesker på både godt og ondt. Hvordan mennesker reagerer i pressede situationer, om det er når kagerne er ved at brænde på eller når det handler om fuldemands intriger, sult eller hungren efter at komme med i fællesskabet igen efter en fatal opførsel overfor konkurrenterne i programmet.

Eller vi kan sidde og godte os når vi betragter en ung mor på kontanthjælp, der aldrig har haft et job og sikkert aldrig får taget sig sammen til at få en uddannelse, når hun får fjernet barn nummer to, og tænke, “godt jeg er klogere og har mere styr på mine ting. Hun burde sgu skamme sig”.

Nu er reality-tv jo ikke partout negativt og ovenstående bør opfattes som lettere ironisk, men min pointe er alligevel, at for meget reality-tv kan have en negativ indflydelse på os som mennesker, specielt når kvaliteten på indholdet er som den er.

Det startede faktisk ret ok

Den første Robinson ekspedition på TV3 var vel frontløberen, der for alvor gjorde reality-tv til en del af vores hverdag. Her skulle en flok mennesker, der blev opdelt i to hold, udholde en måned på en øde ø, hvor de kun havde det mest nødvendige stillet til rådighed, og samtidig dyste om titlen som Robinson.
Det var faktisk i mine øjne rigtig spændende og jeg må erkende at jeg fulgte med hver uge.

Da programmet kørte året efter, var det tydeligt, at man fra tv-selskabets side, havde gjort ekstra meget ud af at caste lidt mere intrigante mennesker (vi kan jo også kalde dem vindertyper) og allerede i denne sæson var det tydeligt, at dyderne fra året før om at kæmpe som et sammentømret hold og ikke mindst udvise respekt for de andre spillere, var gledet en smule i baggrunden for den individuelle præstation.

Som årene gik og den ene sæson af Robinson tog den anden, blev det dog for meget til at jeg gad at spilde min tid på det. Godt nok handler det om at én person i sidste ende skal vinde, men det betyder jo ikke at man ikke kan spille reelt og med respekt for de andre, og som et hold.

Det har sikkert været bevidst fra produktionsselskabets side, at der skulle være lidt ekstra krydderi og spænding som årene skred frem, men personligt kunne jeg faktisk godt lide ideen om at de mennesker der var på øen var venner og støttede hinanden mellem dysterne og ikke mindst kunne glæde sig på de andres vegne når de havde vundet.
Tænk tanken om at du sammen med en flok mennesker strander på en øde ø og at alle kun tænker på sig selv og ikke har andet end magtspil i hovedet. Det bliver forhåbentlig ikke “reality”.

Forkerte rollemodeller

Sidenhen er der blevet produceret en sand overflod af forskellige programmer om områder, der dækker ethvert aspekt af livet og rammer så bredt, at stort set alle kan “være med”.
Fælles for mange af disse programmer er, synes jeg personligt, at der i højere og højere grad lægges vægt på at udstille mennesker på en mere arrogant måde.
Grunden til at jeg skriver det lidt mere “politisk korrekt” og ikke skriver mere arrogante personer er, at det står ret klart, at meget af det der laves er voldsomt manipuleret.
Ikke dermed sagt at de mennesker der optræder ikke føler sig overlegne grundet eksempelvis deres udseende, eller har meget egocentriske værdier og i meget høj grad søger intriger og konfrontation.
Men det er tilsyneladende også noget som dem der producerer programmerne ønsker at promovere og det er måske i sidste ende her det egentlige problem ligger.

Det er her som i det ovenstående eksempel med den unge mor. Vi læner os tilbage og underholdes af deltagernes intriger og pinlige udtalelser og kan samtidig føle os hævet over deres patetiske niveau og livsopfattelse.
Problemet er bare, at disse mennesker – uanset om deres udtalelser eller eskapader er taget ud af en større kontekst, bliver en form for rollemodeller for specielt yngre mennesker.

Druk og en overfladisk tilgang til livet, hvor det at sælge sig selv dyrt uden at have noget videre at have det i, bliver pludselig for dominerende og hvor det umiddelbart ville være en mulighed at skildre mere velfungerende mennesker med et større menneskeligt overskud og empati, udstilles personligheder og situationer, hvor det er mere tjekket at være en kold skid uden følelser, der “tør” sige sin uforbeholdne mening om et andet menneske lige op i dets ansigt, end at være et reflekterende menneske der respekterer andre og som kan sætte sig ind i andre mennesker og ikke mindst tør blotte sig selv mere autentisk.

Når vi lever de andres liv

Når vi bruger meget tid på at følge med i den virkelighed, der præsenteres for os i de forskellige reality-programmer, begynder vi også at leve disse menneskers liv mere og mere. Og dermed identificerer vi os også mere og mere med deres livstil og deres væremåde.

Grænserne for hvad der sker i programmerne rykkes hele tiden og meget af det vi ser i dag ville have været uacceptabelt for få år siden og ville formentlig have udløst ramaskrig i medierne og ikke mindst i befolkningen.

Man kan måske godt argumentere for at vi bliver mere tolerante eller hårdhudede og det kan nok være positivt i nogle sammenhænge.
Men hvis den kultur der udstilles for os bliver en fast del af vores liv og vi ikke længere reagerer på den, men i stedet begynder at optage den, så mener jeg at det kan være negativt.

Måske sidder du og tænker at det ikke påvirker netop dig, men når det gælder yngre mennesker, der måske ikke er nået så langt i deres menneskelige udvikling og i deres dannelse af personlige værdier, så mener jeg at det kan få nogle uheldige konsekvenser for den måde de for det første opfatter sig selv på og også på den måde de knytter sig til andre mennesker.
For ud over at være dårlige rollemodeller på mange måder, så identificerer mange mennesker sig med dem der udstilles som selvsikre, selvbrunede og “in-the-flow”.

I værste fald bliver reality-stjernerne en form for idoler, der viser os hvordan vi skal leve et problemfrit og ubekymret liv og for dem, der ikke kan gennemskue at de er som alle os andre og i nogle tilfælde faktisk er langt mere usikre på sig selv og deres identitet, kan det have en negativ effekt på den enkeltes selvværd.

Vi er menneskelige svampe

Hvorfor er det egentlig interessant at skrive om reality-tv på en blog, der omhandler personlig udvikling?
Det er det i mine øjne fordi at det har en større påvirkning på vores psyke end vi egentlig går rundt og tror.

Vi er som svampe på den måde ,at vi suger stort set alt ind som vi oplever.
Meget af det registrerer vi ikke engang, men det meste som vi ser og hører bliver lagret i vores bevidsthed eller underbevidsthed og er på en måde med til at bestemme hvordan vi bliver som mennesker.

Hvis vi i for høj grad identificerer os med en bestemt type mennesker i en virkelighed, der er groft manipuleret, kan det i sidste ende være med til at forme vores opfattelse af os selv.

Vores opfattelse af hvordan man omgås andre mennesker og i sidste ende vores menneskesyn, bliver til dels formet af det vi suger ind igennem underholdningen fra reality-tv og uden at skære alle programmerne der produceres over én kam, så tror jeg ikke at meget af det, der vises, er noget som vi ønsker at specielt vores børn skal optage som menneskelige værdier.

Jeg hørte engang et ordsprog eller en talemåde, der lød noget i retning af; “Du er summen af de fem mennesker du har brugt mest tid sammen med og de bøger du har læst indenfor de sidste fem år”.

Hvad hvis du samtidig også er summen af det møg du har spildt din tid på at “opleve” igennem reality-tv og de reklamer som du ubevidst har tilladt din underbevidsthed at opsluge i de mange pauser under programmerne?

Emneord:  begrænsende overbevisninger  indsigt  kommunikation  livsledelse  mindset  refleksion  samfund  selvbilleder

 

Ønsker du mere personlig udvikling?

Målet med coaching er at hjælpe dig til at blive klogere på dig selv. Coachingen fokuserer på at øge din selvindsigt igennem refleksion og handling og målet er personlig vækst og udvikling.

Er der områder i dit liv hvor du ønsker at forbedre dig selv, og er du klar over, at det kræver arbejde at udvikle sig som menneske. Så er jeg ret sikker på at jeg kan hjælpe dig.

Jeg tilbyder professionel personlig coaching i Køge-området, til dig der ønsker mere selvindsigt og afklaring, mere selvtillid og bedre selvværd, motivation, mindre stress og positiv forandring.
Kontakt mig og hør nærmere om, hvad jeg kan hjælpe netop dig med.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Personlig udvikling

(Video) Invester i dig selv på alle livsområder

Gør religion os til bedre mennesker?

Den intelligente zombies tidsalder

Ting der suger energi og som vi bliver gladere af at give afkald på

Femten provokerende spørgsmål der kan udfordre din livsopfattelse

Du skal gøre hvad jeg siger og ikke hvad jeg gør