Stress er en sand dræber

eye-closeupVi kan blive stressede af for mange samtidige opgaver eller for meget arbejde, men en lang arbejdsuge og meget ansvar er ikke den eneste grund til at folk bliver stressede.
Stress bliver forårsaget af flere forskellige ting og rammer bredt i befolkningen.

Helt unge mennesker bliver eksempelvis ramt af stress af andre grunde end lidt ældre mennesker der allerede har fået foden ind på arbejdsmarkedet. Og ældre mennesker rammes igen af grunde, der er forskellige fra de unges.

Fælles for alle er dog, at stress er kroppens tilstand af alarmberedskab. Den har en umiddelbar funktion, der får os til at præstere når det er påkrævet og er i og for sig vigtig for os. Men den er skadelig for os og vores helbred hvis vi befinder os i denne tilstand for længe af gangen.

Hvad er stress

Stress kan defineres som en tilstand karakteriseret ved ulyst og anspændthed. Stress kan udløse forskellige sygdomme, men er ikke en sygdom i sig selv.
Det er vigtigt at skelne mellem den kortvarige og den langvarige stress. Kortvarig, akut stress oplever vi, når en situation presser os og bringer vores krop i alarmberedskab. Formålet er at skærpe sanserne og gøre os i stand til at handle og kroppens måde at gøre os i stand til dette er blandt andet ved at frigive større mængder adrenalin og øge blodgennemstrømningen. Bagefter slapper kroppen igen af og restituerer sig.
Denne kortvarige form for stress er ikke skadelig, men gør os der i mod i stand til at overkomme udfordringer vi i vores normale tilstand ikke ville have kunnet klare.

Vedvarende, langvarig stress opstår, når de situationer og begivenheder, der stresser os, ikke forsvinder og dermed forhindrer kroppen i at restituere. Det er næsten altid skadeligt, fordi kroppen ikke er skabt til at være i konstant beredskab og det går ud over vores helbred og velbefindende.
Længerevarende stress kan foreksempel medføre en øget risiko for en række sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og depression.
Stress kan også medføre forværring af eksisterende sygdomme.

Hvad er konsekvenserne af stress

Stress er en naturlig reaktion inden i os, som opstår når vi føler os pressede af enten udefrakommende faktorer, eller føler en utilstrækkelighed i forhold til de ting som vi enten forventer af os selv eller det andre forventer af os.
Det vil med andre ord ikke blive muligt at udrydde stress og som skrevet tidligere, så er stress en naturlig del af vores forsvarsystem og ikke noget vi skal ønske os at slippe af med.

Men når man kigger på tal ,der viser at vi som befolkning tilsyneladende bliver mere og mere stressede med alt hvad der dertil medfølger af en stigning i beroligende medicin og så videre. Så må der alligevel være nogle alarmklokker der ringer.
For hvorfor føler flere og flere mennesker sig tilsyneladende ude af stand til at magte deres liv og de udfordringer de møder?

Er det samfundet der er blevet mere konkurrencepræget og fokuseret på vindermentalitet fremfor fællesskab?
Eller er vi ved at blive et folkefærd af navlepillere, der føler os utilstrækkelige og dermed søger lindring og helbredelse i stedet for at håndtere vores problemer?

Der er naturligvis ingen entydig forklaring på hvorfor den enkelte bliver stresset, men det er en kendsgerning, at stress, hvis det bliver en for stor del af den enkeltes liv, kan gå hen og blive invaliderende og i sidste ende kan medføre alvorlige ting såsom kronisk sygdom og ikke mindst en større distancering til andre menesker og samfundet fordi det i længden kan skabe depression.

Emneord:  antidepressiva  Depression  psykofarmaka  sindslidelser

 

Føler du dig stresset?

Jeg er uddannet stresscoach og tilbyder professionel stresscoaching til dig, der gerne vil bekæmpe din stress og blive stressfri igen.

Når stressen sætter ind i begyndelsen, skal der ikke nødvendigvis ret meget til for at stoppe den igen. Men stress bør tages alvorligt og du bør handle på det, hvis du går og føler dig stresset og mismodig.

Med stress coaching kan vi stoppe op og skabe det nødvendige overblik, der gør at du får kigget på dig selv og de ting, der skaber stress i dit liv.Kontakt mig nu

Andre indlæg i kategorien Stress

Forskellige symptomer på stress

Hvorfor får nogen stress?

Hvad er stress egentlig for en størrelse?

(Video) Brug tid i naturen hvis du føler dig stresset

Er motion usundt når man har stress?

Bliv bedre til at værdsætte det du allerede har